Sport

Ana-Maria Brânză – En Garde!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Credit Foto: Sursa FIE

Suntem mândri de valorile noastre naționale și de reușitele lor indiferent de domeniu.

Ana-Maria Brânză este unul dintre cei mai îndrăgiți ambasadori ai sportului românesc peste hotare. Descoperind din întâmplare, prin intermediul fratelui ei, un sport nobil numit: scrima, s-a dedicat cu pasiune și a făcut din el o carieră și un rost în viață, ajungând de-a lungul anilor campioană națională, europeană, mondială și olimpică. Fiind o fetiță mai băiețoasă, părinții ei s-au gândit să-și canalizeze energia în sport. La 10 ani, a încercat tenis de câmp, dar nu i-a plăcut. Apoi, fratele său mai mare, care juca fotbal la secția de juniori a CSA Steaua, a dus-o în sala de scrimă din Complexul Sportiv Ghencea. I-a plăcut imediat scrima și a început cariera cu antrenorul Radu Szilaghy. Floreta este arma tradițională de învățare, dar a ales spada pentru că era singura armă în toată sala cu mâner pentru stângaci.

 În cei 21 de ani de carieră până în acest moment, Ana-Maria a reușit să adune nu mai puțin de 31 de medalii dintre care: 18 europene, 11 mondiale și 2 olimpice. Ne dorim ca aventura ei în sport să continue și să ne reprezinte cu același succes de până acum.

Credit Foto: Sursa FIE

Pe lângă viața sportivă, știm că ești membră a Federației Române de Scrimă. Care este rolul tău în calitate de vicepreședinte al Federației? Cum încerci să ajuți această organizație pentru a pregăti noi sportivi de performanță?

Am acceptat să candidez pentru un loc în cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Scrimă deoarece consider că este important că și părerea sportivilor trebuie să se facă auzită. În al doilea rând pentru faptul că îmi doresc să învăț și aceasta era o oportunitate pentru mine de a înțelege și partea administrativă. Când ești implicat doar în competiții știi că ai nevoie de echipament, competiții, cantonamente, dar nu te gândești și ce înseamnă să împarți un buget veșnic la limită. Pe lângă activitatea din cadrul federației, încerc pe cât posibil să mă ocup de partea de promovare a scrimei prin diverse acțiuni și evenimente la care particip.

Implicarea ta în sport nu se oprește doar la Scrimă. Povestește-ne te rog mai multe despre “Sports Hub”.

Sports HUB își dorește să aducă împreună sportul din România și mediul de afaceri. Sportul a devenit o industrie, iar la acest capitol nu ne putem mândri că am reușit să ținem pasul, tocmai de aici a pornit ideea acestui proiect care își propune sa le ofere sportivilor suportul necesar pentru a depăși aceste bariere.

Naționalistă convinsă, ai reușit să te alături unor branduri autohtone pentru a le stimula ascensiunea. Ce altceva mai înseamnă proiectul “Autentica”?

„Autentica by Ana-Maria Brânză. Avem grijă de valorile noastre” a pornit mai mult dintr-o joacă, dar și din dorința mea de a arăta oamenilor bucățica aceea de Românie frumoasă în care eu cred. Practic, pe parcursul a 3 luni de zile, am întâlnit 100 de designeri români, le-am probat creațiile, am avut parte de câte un shooting pentru fiecare dintre ei, iar la final le-am împărtășit poveștile cusute cu multă pasiune și dăruire. Evenimentul de încheiere al campaniei a avut și o componentă caritabilă, designerii având posibilitatea de a dona creațiile lor pentru a susține o cauză umanitară. Pentru mine, Autentica a fost o aventură care m-a solicitat extrem de mult, dar am rămas cu o experiență minunată și m-am bucurat să cunosc români frumoși.

Care este mesajul cărții publicate de tine: „Fetița cu masca tricoloră”?

Consider că fiecare om are o poveste care poate inspira alți oameni. Eu sunt un copil care a visat și a muncit pentru visul lui atât cât a trebuit până a reușit să îl împlinească. Dacă eu am reușit, sunt convinsă că orice copil poate ajunge acolo unde își propune. Cartea „En Garde! Fetița cu masca tricoloră” este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Cuprinde atât momente din viața personală și copilăria mea, cât și etapele parcurse pe drumul performanței.

Cum este să urci pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice?

Este un sentiment unic pe care cuvintele nu îl pot descrie în totalitate. Jocurile Olimpice reprezintă competiția supremă pentru orice sportiv. Creștem cu acest țel, dar doar puțini ajung să-l împlinească. Cu toate acestea, cred că tot efortul de a ajunge la Jocuri merită pe deplin. Eu sunt o norocoasă pentru că am reușit să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic și mulțumită faptului că am făcut parte dintr-o generație de excepție și am fost îndrumate de unul dintre cei mai mari antrenori de spadă, domnul Dan Podeanu.

Din perspectiva mea, a telespectatorului, acel punct câștigat în fața Chinei la Olimpiadă a fost epic! Cum explici acea execuție câștigătoare?

Tușa decisivă din finala Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro nu a fost inspirație de moment. A fost vorba de o acțiune lucrată și verificată la multe antrenamente, chiar și în competițiile premergătoare Jocurilor Olimpice. Singura diferență este că acel meci a avut parte de o expunere foarte mare. Pentru mine, sportul este un spectacol și încerc pe cât posibil să aduc ceva nou, chiar dacă de cele mai multe ori presiunea rezultatului nu îți permite să te „joci”.

Credit Foto: Sursa FIE

Un rezultat memorabil din cariera ta?

Pentru mine, fiecare medalie are o poveste și fiecare este importantă în felul ei. Îmi este greu să nominalizez un singur rezultat, dar cred că medalia de aur câștigată la Campionatul Mondial U17, la Gdansk (Polonia), în 2001, a fost cea care mi-a confirmat faptul că am ales bine atunci când am decis să pornesc pe drumul performanței. A fost pentru prima dată când am urcat pe podiumul mondial și am ascultat imnul României. Sunt momente care te însoțesc toată viața și te ajută să treci pentru perioadele mai grele.

Credit Foto: Sursa FIE

Ce încerci să transmiți prin conferințele la care ești speaker?

Exact ca și în cartea pe care am scris-o, încerc să le prezint oamenilor ambele fețe ale performanței. Nu toate competițiile se termină pe podium, dar sportul m-a învățat că un campion este acel om care nu renunță la visul lui. Cred că în fiecare dintre noi există un campion, dar modul în care el crește și performează ține de fiecare în parte.

Comments are closed.