Medicină

De ce să porți aparat dentar ?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În acest articol vă propun să aflăm împreună informații importante, direct de la medicul ortodont.

Dr. Mădălina Trofin este medic specialist în Ortodonție si Ortopedie Dento-facială, cu experiență în tratamentul cazurilor interdisciplinare. Este certificată în toate tehnicile moderne de ortodonție, este membru al Societății Europene de Ortodonție și speaker la congrese naționale și internaționale de specialitate.

Este o prezență deosebit de activă în viața stomatologică din România. În afară de practica ortodonției, doamna doctor Mădălina Trofin ține cursuri de specialitate și este lector invitat la numeroase congrese medicale atât din țară, cât și din afara țării.

    Aspectul estetic a devenit tot mai important in viața socială și multe persoane resimt nevoia îndreptării dinților pentru o mai bună integrare profesională, dar si socială. Însă, a avea dinții corect aliniați pe arcade nu reprezintă doar un avantaj în contextul personal sau profesional, ci asigură sănătatea și buna funcționare a întregului organism.

Fonația este alterată în cazul dinților incorect aliniați, întrucât, este cunoscut rolul dinților frontali, a incisivilor, în pronunția anumitor consoane.

Grupele musculare care coordonează activitatea în timpul masticației, pot suferi tulburări de tonus, care în timp, pot duce la asimetrii scheletice și faciale ale copilului.

– Doamna doctor, ce inseamnă ortodonție și ce v-a făcut să alegeți această specializare?

Ortodonția este o specializare a medicinei dentare, după părerea mea, cea mai frumoasă. Este o specializare care îmbină sănătatea dentară, sănătatea întregului organism cu estetica facială. Conturul etajului inferior al feței, poziția oaselor, aspectul zâmbetului, poziția buzelor în vorbire și surâs participă la estetica feței și poate fi controlată ortodontic. Este o meserie care imi oferă satisfacții deosebite, pentru că mulți dintre pacienții mei sunt persoane complexate de modul în care au dinții, iar prin îndreptarea lor, li se schimbă fizionomia, zâmbesc cu mai multă ușurință și le crește încrederea în propria persoană.

– Aparatul dentar este incomod?

Există multe tipuri de aparate dentare, însă cele mai moderne (Invisalign) sunt foarte comfortabile și ușor de purtat. Mai mult decât atât, pacienții au posibiliatea să îl dea jos atunci când mănâncă sau când se spală pe dinți, asigurând astfel o igienă extrem de corectă. Aparatele clasice pot crea dificultăți în timpul meselor, deoarece există restricții ferme în rândul alimentelor pe care pacienții nu au voie să le mănânce (alune, fistic, pâine prăjită). Unii pacienți  pot avea mici dificultăți în pronunția unor consoane, însă, odată depășite cele două săptămâni de adaptare cu aparatul dentar, purtătorii de aparat nu mai au niciun fel de probleme de pronunție.

Mulți oameni au o dilemă legată de vârsta începerii unui tratament ortodontic, prin urmare sunt reținuți când vine vorba de a contacta un medic specialist.

– Ce recomandați adulților cu probleme?  

Le recomand să își ia inima în Dinți și să nu amâne tratamentul ortodontic, să își aleagă un medic specialist cu experiență și să aibă în vedere felul în care rezultatul final le va îmbunătăți viețile. De asemenea, percepția despre aparatele dentare s-a schimbat, din ce in ce mai puțini adulți au preconcepții referitoare la aparatele dentare și există opțiuni de tratament ortodontic fizionomic și confortabil.

– Care este vârsta ideală a tratamentului preventiv?

Tratamentul preventiv, sau interceptiv, ar trebui inițiat în copilărie, și desigur, aceasta ar fi varianta optimă. În jurul vârstei de 7 ani, se recomandă un prim consult de specialitate, pentru un prim diagnostic, pentru a evalua necesitatea aparatului dentar, dar și a tipului de aparat ortodontic (mobil, fix sau funcțional).

– Sunt situații unde este necesară extracția unor dinți pentru a favoriza tratamentul?

– Există și tehnici mai simple pentru persoanele cu probleme mai ușoare?

Datorită tehnicilor și a materialelor îmbunătățite, sunt din ce în ce mai puțin cazuri în care se recomandă extracțiile dentare. Încerc pe cât de mult să le evit și să iau în calcul opțiuni de tratament non-extractional. Există numeroase posibilități, iar planul de tratament este specific fiecărui caz în parte. Fiecare pacient are particularități, este diferit, dar la modul general, nu sunt adepta extracțiilor, decât ca ultimă variantă de tratament.

– Spuneți-ne câteva lucruri depre campania: #bracesarecool !

Am început campania #bracesarecool în urmă cu 3 ani, deoarece mi-am dorit să schimb preconcepțiile pacienților în ceea ce privește purtarea unui aparat ortodontic. Erau mulți pacienți care mă întrebau: Dar nu voi arăta urât cu aparat dentar? Dar voi putea să mă mai spăl pe dinți cu aparatul dentar?

Pentru mine, ca specialist, este important ca pacienții mei să se simtă bine în perioada în care poartă aparat ortodontic. Îmi doresc să îsi aducă aminte de această perioadă, ca despre o perioadă faină din viața lor. Îmi doresc să își poarte aparatul dentar cu mândrie, cu zâmbetul pe buze, fără prejudecăți, să nu îl ascundă. Cred că acesta e mesajul campaniei #bracesarecool. Ba mai mult, #bracesarecool este marcă înregistrată și, de curând, am lansat și tricourile cu mesajul #bracesarecool, care pot fi achiziționate de pe site-ul meu www.drmadalinatrofin.ro

– Cum vă vedeți în viitor ?

Sunt tot timpul cu gândul la următoarea provocare și vreau mereu să mă autodepașesc. Cred că este vital să te dezvolți în permanență, să ai parteneriate și o rețea extinsă de cunoștințe, în toate domeniile.

Orice evoluție, presupune, într-o anumită masură, sacrificii individuale.

De ce sa alegi tratamentul ortodontic cu Dr. Mădălina Trofin ?

         ⁃        Există o paletă largă de aparate dentare și veți fi ajutat să alegeți tipul de aparat cel mai potrivit;

         ⁃        Planul de tratament va fi explicat în cel mai mic detaliu, incluzând beneficiile și riscurile, atât a tratamentului în sine, dar și în cazul neefectuării tratamentului;

         ⁃        Tratamentele se realizează la cele mai înalte standarde existente;

         ⁃        Dr. Mădălina Trofin este o persoană extrem de veselă și optimistă, astfel încât veți fi într-un mediu prietenos, relaxat și controale lipsite de durere.

Comments are closed.