Fashion

Nicoleta Negură – „Fiecare vine cu un vis în minte și tu, ca designer, trebuie să dai viață acelei iluzii!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nicoleta Negură, designerul nostru autohton, ne vorbește în acest articol despre felul în care reușeste să înțeleagă nevoile femeilor care îi calcă pragul atelierului și, sugestii despre cum să ne dezvoltăm propria identitate. Totodată, în acest interviu ne împărtășește și sfaturi de  antreprenoriat, lucruri care pot fi benefice tinerilor dornici de reușită.

– Cum a început povestea ta in acest domeniu, și ce te-a determinat să te apuci de modă?

Povestea brand-ului a început undeva prin 2013, în cadrul unui bal de caritate din orașul nostru, la provocarea unei prietene, respectiv și asociata mea de atunci. Știindu-mă cu pasiunea pentru creație, mi-a solicitat să-i desenez două ținute. Nu aș putea fi clișeică să spun că încă din copilărie, de la o vârstă foarte mică mă jucam cu păpușile și le făceam rochițe, sau chestii de genul; din contră, am fost un băiețel convins cred că până în clasa a VIII-a. Mai târziu, am început treptat să-mi descopăr înclinațiile spre această latură a tot ce înseamnă fashion. Revenind la seara balului de unde a început povestea.. am creat acele două rochii și, în mod surprinzător, toată lumea a fost curioasă să afle de unde au fost achiziționate, cine le-a făcut..! Chiar dacă am reușit să stârnim interesul multor persoane, nu ne-am oprit acolo! Următoarele zece rochii pe care le-am desenat au fost trimise la croit, urmând a fi introduse într-un magazin spre vânzare. A doua surpiză a fost că s-au vândut toate în decurs de 3 zile! Așa cum am menționat mai sus, eram asociată cu o prietenă, prin urmare brandul era altul în acea perioadă. După ceva timp am decis că e mai bine să-mi aleg direcția proprie și să-mi construiesc singură un nume, respectiv actualul brand. Astfel, în acest moment se împlinesc 5 ani de “Nicoleta Negură”.

Cât despre determinare.. faptul că am lucrat într-un magazin de profil, unde mă ocupam cu vânzarea de rochii, am simțit tot timpul că aș mai avea ceva de adăugat, de completat sau de recomandat ținutelor pe care trebuia să le prezint clientelor din acea perioada.. acesta a fost imboldul meu!

– Cum descrii femeia care iți poartă hainele? Ce te inspiră în creaţiile pe care le faci?

Ca să porți o ținută Nicoleta Negură, trebuie în primul rând să fii foarte încrezătoare în tine, deschisă spre nou, foarte puternică și asumată în același timp. În mare parte, clientele mele sunt pe aceeași lungime de undă cu mine, pun foarte mare preț pe atitudine: ele sunt cele care poartă rochia, nu rochia pe ele! Mă inspiră tot ce este frumos, tot ce ține de tradițiile noastre, de natură și nu în ultimul rând de călătoriile în care îmi place să merg destul de mult.

– Cum realizezi ce îşi doreşte o clientă și, cel mai important, ce i se potriveşte?

Este foarte greu să-ți dai seama ce-și dorește o clientă, pentru că nu se întâmplă ca atunci când mergi și îți cumperi o rochie gata făcută, o probezi, vezi dacă te prinde și mergi mai departe. Persoanele din nișa celor care ajung în atelierul meu, clar vor altceva, își doresc să fie altfel. În cazul meu, încerc să abordez de fiecare dată persoana respectivă în funcție de povestea pe care o are, să mă pliez după fiecare om în parte, să-i pot înțelege stilul în funcție de personalitate. Consider că fiecare om este o poveste, este acea carte necitită!  

– Cum este să fii creator de modă/desinger vestimentar în România?

Cum este să fii orice în Romania, mai bine zis! Glumesc..m-am izbit de fiecare dată de multe obstacole, am avut clar multe piedici, birocrație, etc. Este greu pentru că nu avem o susținere, cel puțin ca tineri antreprenori. Important este să știi care iți sunt aspirațiile și locul în care vrei să ajungi! Cred că secretul este să te prefaci că nu auzi nimic din ce simți că te poate trage în jos dacă vrei sa evoluezi, asta am facut eu și am mers mai departe! Îmi permit să spun că brandurile românești sunt lucrate foarte bine din punct de vedere calitativ, cu materiale bune, dar este foarte greu să vinzi pe piața noastră. E o meserie ușor mai dificilă atunci când iți dorești să faci ceva mai mult decât croitorie simplă, procesul poate fi mai lung dacă țintești să ajungi să fii cunoscut la nivel național, așa cum am reușit eu și, totodată să încerci să ieși și pe piața din exterior, lucru care cred ca mi se va întâmpla din ce mai mult în viitorul apropiat.

– Cum arată cea mai nonconformistă rochie de mireasă pe care ai creat-o?

Tind să cred că toate rochiile mele sunt noncomformiste, pentru că fiecare e unicată în felul ei, fiecare are o poveste! Cea mai deosebită rochie de mireasă aș putea spune că este rochia creată pentru Ioana Bruynseels, contra-canditata președintelui Iohannis la algerile prezidențiale. Am reușit să îmbin stilul clasic cu tradiționalul, luând atât influențe din zona Moldovei, cât și Ucrainei – o rochie doi în unu.

– Ce materiale preferi în colecțiile de haine?

Cât despre materialele pe care le folosesc..îmi place tot ce este natural: mătasea, bumbacul, țesătura și nu în ultimul rând, femeia! Calitatea materialelor te ajută să crești, să obții elemente finite net superioare.  Totul depinde și de bugetul alocat unei creații, pot folosi de asemenea și materiale sintetice, încerc să ofer satisfacții în orice situație.

– Care sunt tendințele în modă ale acestui an?

Fiecare an, pentru noi ca designeri vine ca o provocare. Tot timpul trebuie să ne reinventăm, să venim cu altceva. Pentru mine nu e nimic nou în 2020. Se poartă volanele pe care eu le realizez din 2014, este cumva o amprentă a mea, drătulețe, mâneci bufante. Dacă anul trecut a fost anul „animal-print”, anul acesta se vor purta foarte mult bulinele atât ziua cât și seara, tot ce înseamnă volum în ținute. Cred că totul ține de fiecare în parte, să ne reinventăm și să punem totul limitat pe noi.

– Au fost prezentate și în străinatate creațiile tale? Unde?

Din fericire da, am reușit să ajung și în străinatate. Una dintre apariții a fost în Antalya alături de Cătălin Botezatu, Clara Rotescu, Galina Panzari și multe alte nume importante de la noi. Am avut o  prezentare în Franța, care a fost dedicată copiilor, la Milano o apariție spectaculoasă cu una din ținutele mele care a fost foarte apreciată și, purtată de Diana Toma, influencer.

Diana Toma – influencer

– Ce vedete autohtone îți îmbracă ținutele?

Am îmbrăcat nume frumoase de la noi. Aș vrea să enumar mai multe, sper să nu omit pe cineva! Simona Pătruleasa prezentatoare TV, care mi-a fost de altfel și imagine; am avut colaborări și cu: Nicoleta Nucă-interpretă, Ilinca Vandici-prezentatoare „Bravo ai Stil”, Irina Mohora-prezentatoare TVR, Roxana Nemeș-interpretă, Majda Aboulumosha-prezentatoare TV, Diana Dumitrescu-actriță și prezentatoare TV, Arabela Nicolau-interpretă, Alexandra Ușurelu-interpretă, Cosmina Păsărin-actriță. Pe lângă vedetele autohtone am avut ocazia să îmbrac și o cântăreață de talie internațională pe nume Katrina, din Lituania.

Simona Pătruleasa – prezentoare TV 

Irina Mohora – prezentatoare TV

Roxana Nemes – interpretă

Ilinca Vandici – actriță

Majda Aboulumosha – prezentatoare TV

Cosmina Păsărin – actriță

Nicoleta Nucă – interpretă

Diana Dumitrescu – prezentatoare TV

Katrina – interpretă Lituania

– Care ar fi aportul tău în schimbarea percepțiilor celor din jur, cu referire la domeniul în care activezi?

Nu am ținut niciodată să schimb percepțiile celor din jur, e un pic mai dificil. În schimb am reușit cu greu să creez ideea de a fi unic, de a vinde produse de calitate, pentru că e greu să-ți găsești publicul care merge pe convingerea că prețul face diferența.

– Planuri de viitor și vise legate de acest domeniu?

Sunt omul care își construiește un viitor imaginar, evident că îmi doresc să merg cât mai departe, îmi doresc să las un nume în spate, nu am un target anume dar îmi place să mă surprind pe mine.

– Sfaturi de carieră pentru tinerii care pornesc pe acest drum?

Tot ce pot să le zic tinerilor este că nu trebuie să te naști bogat sau să ai un anumit potențial din punct de vedere financiar ca să reușești. Trebuie doar să ai o mare dorință, să fii original, să nu te uiți în curtea vecinului cu iluzii de reușită, să-ți creezi propria identitate, să lași propria amprentă la fel cum am reușit și eu. Este foarte greu mai ales când locuiești într-un oraș mic, dar cei talentați cu siguranță vor aspira la mai mult!

Comments are closed.